Nieuws

Nieuwe fietsroutes door de streek aan de Costa Blanca

2 mei 2023
Nieuwe fietsroutes door de streek aan de Costa Blanca

Het consortium voor Economische Ontwikkeling van het gewest Vega Baja (Convega) en de Toeristische Dienst van de Comunidad Valenciana hebben de eerste vijf fietsroutes door de Vega Baja gepresenteerd, met in totaal 120 kilometer door het grondgebied van 16 gemeenten en met een vijftigtal interessante punten.

Voor deze toeristische fietsroutes werd een uitgebreid net van signalisatie opgezet en werd audiovisueel materiaal ter beschikking gesteld.

De vijf routes lopen hoofdzakelijk door het rijke landbouwgebied en toont het hele eeuwenoude systeem van bevloeiing.

De route ‘Sotos del Segura’ loopt langs Daya Vieja, Daya Nueva, Almoradí, Formentera de Segura, Benijófar en Rojales over een afstand van iets meer dan 21 kilometer en hoofdzakelijk langs de oever van de rivier Segura. Men vindt hier de oude systemen om de velden van water te voorzien, door middel van kanalen, schepraderen en andere hydraulische installaties. Onderweg  ziet men ook watermolens en andere getuigenissen uit het Arabisch landbouwverleden van de streek.

De route van ‘Los Azarbes’ is 28 kilometer en loopt langs Bigastro, Orihuela, Callosa de Segura, Rafal en Catral. Het gaat voornamelijk over oude veepaden, maar ook hier speelt het systeem van bevloeiing een grote rol en gaat het gedeeltelijk langs de oever van de rivier.

De route van ‘Los Almarjales’ loopt over een afstand van 30 kilometer langs Orihuela, Callosa de Segura, Granja de Rocamora, San Isidro en Catral, met meer bebouwde trajecten maar toch met het accent op de landbouw.

Korter is de route van ‘Los Canales’, slechts 13 kilometer, maar even interessant. Het gaat langs Dolores en Catral en langs het natuurpark El Hondo, een paradijs voor de watervogels.

Dan hebben we de route van ‘Las Veredas’, de oude veepaden, langs Catral, Dolores, Daya Nueva, Daya Vieja, San Fulgencio en Guardamar del Segura, over een afstand van 26 kilometer tussen de monding van de rivier Segura en het natuurpark El Hondo, met ook weer veel aandacht voor de oude bevloeiingskanalen.

De route van El Hondo is natuurlijk interessant omdat het door dit natuurpark gaat met de mogelijkheid vele vogels te observeren. El Hondo (Parc Natural de El Fondo in het Valenciaans) is een moerasgebied dat zowel permanent zoute als zoete meren omvat. Het reservaat (in 1994 kreeg het de status van nationaal park) is van groot belang voor overwinterende vogels, vogels die aan de trek bezig zijn en tevens is het gebied uiteraard een belangrijke broedplaats voor verschillende (bedreigde soorten). El Hondo, vogelgebied Alicante, is onderdeel van ZEPA  (samenwerkingsverband op Europees niveau om essentiële gebieden voor bedreigde vogelsoorten te beschermen).

In El Hondo kunnen we o.a. de marmereend en witkopeend zien, naast de Zwartkopmeeuw, dunbekmeeuw, wintertaling, slobeend, bergeend, krooneend, tafeleend, geoorde fuut, dodaars, steltkluut, purperreiger, kwak, ralreiger, goudplevier, vorkstaartplevier, baardman, buidelmees en onder de roofvogels die kunnen worden waargenomen zijn de bruine kiekendief, dwergarend, visarend en bastaardarend. Deze laatste soort is een zeldzaamheid in dit deel van Europa. De bastaardarend heeft een GPS zender waardoor duidelijk is geworden dat deze vogel al jaren in de winter migreert vanuit Estland naar El Hondo om hier deze maanden door te brengen. Het is in het dorp Catral dat vele routes samen komen en waar de meeste informatieborden staan opgesteld.

Estoy de acuerdo
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.