Nieuws

Kopen in spanje, waar moet ik op letten

14 november 2022
Kopen in spanje, waar moet ik op letten

Huis kopen in Spanje, waar moet ik op letten?

 

Een eigen plek, een huis onder de zon en altijd iemand in de buurt die van me houden kon… Dat laatste kunnen we niet garanderen, maar we weten wel dat het de droom van vele is: een eigen (vakantie)woning in het zuiden van Spanje. Overwinteren onder de Spaanse zon of elke zomer genieten in je eigen zwembad. Wie wil dat nu niet… Een huis kopen in het buitenland doe je uiteraard niet onvoorbereid. Wil je een woning kopen in Spanje? Dan vertellen wij je als vastgoedmakelaar in Spanje jou graag waar je op moet letten.

Wees voorbereid.

 

Voor je beslist waar je een huis wil kopen in Spanje, kan je beter de buurt al eens gaan verkennen. Zo weet je waar je terecht komt en leer je het klimaat kennen, de verbindingswegen en wat er allemaal te doen is. Liever een drukke stad of eerder rust in de bergen? Het kan allemaal in dit prachtig zuiders land! Beslis ook vooraf: ga je definitief in Spanje wonen of maak je er eerder een tweede verblijf van?

Woning kopen in Spanje, hoe begin je eraan?

 

Bij Huis Onder De Zon bieden we een groot aanbod huizen te koop in Spanje. Vanaf je een woning in Spanje hebt gevonden waar je helemaal verliefd op bent, start het proces. Uiteraard ben je al langs de bank geweest en weet je wat je kan lenen of uitgeven. Niet iedereen weet dat de kosten voor de koper in Spanje hoger zijn dan in België. Naast de aankoopsom van je woning moet je ook rekenen op volgende kosten:

De belastingen

  • o IVA bij het kopen van een nieuwbouw: Verschilt per regio, maar is meestal rond de 10% van je aankoop.
  • o ITP bij het kopen van een bestaande woning: Verschilt van de onafhankelijke gemeenschap in Spanje, dit is een percentage tussen de 6 en 10% van de aankoop.

De notariskosten en registratiekosten

Deze kost is wettelijk vastgesteld en afhankelijk van de woning. Dit percentage ligt tussen de 0,15 en 1,5% van de aankoopwaarde.

De kosten voor de juridische bijstand

-De kosten voor de juridische bijstand bedragen tussen de 1 en 2% van de aankoopsom.

Wat is een NIE nummer en heb ik dat nodig?

 

Wil je een huis of appartement kopen in Spanje? Dan ben je verplicht om een NIE nummer aan te vragen. Let wel op, want je hebt twee soorten NIE-nummers:

· NIE temporal

Ga je minder dan drie maanden in Spanje verblijven? Met andere woorden: je wil een vakantiewoning kopen in Spanje, maar blijft nog resident in België. Dan heb je dit NIE temporal nummer nodig. De geldigheidsduur hiervan is drie maanden en kan je aanvragen bij het Consulaat van Spanje in je eigen land of bij de vreemdelingenpolitie in Spanje.

· NIE permanente

Wil je permanent in Spanje wonen? Dit NIE nummer vraag je aan als je van plan bent om langer dan drie maanden in Spanje te verblijven. De geldigheidsduur van deze NIE is vijf jaar en je kan dit enkel aanvragen bij de vreemdelingenpolitie in Spanje.

Als je jouw NIE nummer aangevraagd hebt bij een consulaat dan wordt dit opgestuurd naar het Commissariaat Generaal van de Vreemdelingenpolitie in Madrid. Vanaf deze aanvraag in Madrid verwerkt is, ontvang je dit binnen enkele weken thuis. Heb je je aanvraag gedaan bij de vreemdelingenpolitie in Spanje? Dan krijg je de NIE vaak direct mee.

Eigendom in Spanje? Denk ook aan de jaarlijkse kosten.

 

Heb je eenmaal je eigendom in Spanje? Dan zijn er een aantal kosten die jaarlijks terugkeren:

· Gemeentelijke belastingen:

Jaarlijks dien je gemeentelijke belastingen op onroerende goederen te betalen. Dit verschilt van gemeente tot gemeente, maar reken meestal tussen de € 300 en € 1.000.

· Afvalbelastingen: Je moet ook jaarlijks afvalbelastingen betalen aan de gemeente. Dit bedrag hangt af van hoe bereikbaar je woning is. Meestal moet je hier jaarlijks zo’n € 120 tot € 200 voor voorzien.

· Gemeenschappelijke kosten voor urbanisatie: Is je woning in Spanje gelegen in een urbanisatie? (lees: een urbanisatie is een afgebakend woongebied met residentieel karakter) Dan ben je verplicht om bij te dragen aan de gemeenschappelijke kosten. Zo zal de jaarlijkse kostprijs van een urbanisatie met golfterreinen hoger zijn dan een urbanisatie met gemeenschappelijk zwembad. Als je niet te gek doet, betaal je meestal € 400 tot € 900 per jaar.

· Bankkosten: Spaanse banken vragen aan niet-residenten een kleine kost per kwartaal. Deze kosten verschillen van bank tot bank maar ga ervan uit dat het ongeveer een € 15 per kwartaal is.

· Niet residenten belasting: Als je eigenaar bent van een tweede verblijf in Spanje dan ben je een niet-resident. De niet residenten belasting kan je vergelijken met de Belgische belastingen voor niet inwonende. Deze berekening verschilt of je al dan niet je woning verhuurt.

Daarnaast moet je ook zeker rekening houden met kosten voor nutsbedrijven (zoals water, elektra, gas…).

Geef je Spaanse woning aan in België.

 

Blijf je wonen in België, maar heb je een buitenverblijf in Spanje, dan moet je dat aangeven bij de belastingdienst (de FOD Financiën). Sinds 2021 moet je in België niet langer je huurinkomsten opgeven. Wat gaat de Belgische overheid wel doen? Een kadastraal inkomen toekennen aan je pand.

Vergeet niet dat je zelf moet aangeven dat je eigenaar bent geworden van een woning in Spanje. Dit moet je binnen de vier maanden doen na het ondertekenen van de akte. Hier kan je alvast de link vinden naar het document dat je moet invullen.

Zorgeloos een huis kopen in Spanje? Schakel een expert in!

Uiteraard sta je er niet alleen voor. Als je met ons samen werkt begeleiden wij jou bij alle bovenstaande stappen. Dit in je eigen taal! Wij hebben een kantoor ter plaatse en kunnen daarom snel schakelen. Bij Huis Onder De zon begeleiden we je vanaf de reservatie t.e.m. het verlijden van de akte bij de notaris. Wij staan je ook graag bij met de aankoop van meubels, airconditioning, TV Vlaanderen, verbouwingswerken en de eventuele verhuur van je woning.

Neem hier contact met ons op voor een stralende samenwerking!

Estoy de acuerdo
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.