Nieuws

Europese richtlijn voor het energiezuinig maken van uw woning

13 januari 2023
Europese richtlijn voor het energiezuinig maken van uw woning

De Europese richtlijn over de energie-efficiëntie van gebouwen is niet langer een verhaal voor op de lange baan, maar de verwachting is dat de Energiecommissie van het Europees Parlement deze vóór 25 januari zal goedkeuren en dat deze op 13 maart definitief zal worden aangenomen. Het is een verordening die zal dwingen om een ​​groot deel van de woningvoorraad van de lidstaten, waaronder Spanje, te rehabiliteren om deze in 2030 in ieder geval in de letter E en in 2033 in de letter D te plaatsen.

Wie stopt er met het verkopen of verhuren van een huis? Volgens de EU-richtlijn is in 2030 iedereen die een huis met een G- of F-rating bezit of koopt, verplicht deze te vernieuwen naar minimaal een E-rating, terwijl drie jaar later de letter D de referentie is.

Geen gemakkelijke opgave voor ons Spanje, waar momenteel 80% van de woningvoorraad in de klassen E, F en G, de laagste letters, zit.

Was het in de eerste formulering verboden om een ​​huis te verkopen of te verhuren aan degenen die niet over het Europese groene zegel beschikten, nu is deze verplichting versoepeld. Er zijn sancties voorzien voor degenen die hun huis niet volgens de vereiste norm vernieuwen, maar het kwantificeren ervan is een taak die de richtlijn aan elke regering overlaat. De waarheid is dat het niet nakomen van verplichtingen kan leiden tot waardeverlies van de woning, met mogelijke gevolgen voor hypotheken.

En in de tekst staan ​​ook uitzonderingen op de regel die Spanje in twijfel trekken. Bijvoorbeeld: Historische gebouwen, maar alleen de "officieel beschermde". Kerken en andere plaatsen van aanbidding.

Tweede woningen worden minder dan vier maanden per jaar bewoond Eengezinswoningen met een oppervlakte kleiner dan 50 m2 De richtlijn heeft tot doel de vervuiling door gebouwen te verminderen, aangezien deze verantwoordelijk zijn voor meer dan een derde van de uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie en 75% ervan inefficiënt is vanuit energetisch oogpunt.

Volgens de Europese Commissie is de vermindering van deze emissies een fundamentele stap om in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. De herziening van de richtlijn over de energie-efficiëntie van gebouwen maakt deel uit van het pakket "Fit to 55%" en heeft tot doel beleidsmaatregelen te nemen die het groenst zijn voor de bouw in Europa.

De Commissie stelt voor dat vanaf 2030 alle nieuwe gebouwen klimaatneutraal moeten zijn. Om het potentieel voor snellere actie in de publieke sector te benutten, moeten alle nieuwe openbare gebouwen tegen 2027 koolstofneutraal zijn. "Brussel zal je niet vertellen dat je je huis niet kunt verkopen als het niet wordt gerenoveerd en geen enkele Brusselse bureaucraat zal je huis in beslag nemen als het niet wordt gerenoveerd - de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, maakte het ongeveer een jaar geleden duidelijk - cultureel erfgoed wordt beschermd en tweede huizen kunnen worden vrijgesteld, ons voorstel bevat geen verkoop- of verhuurverbod voor gebouwen met een letter G, dat wil zeggen voor de 15% van de gebouwen die in elk land zijn geïdentificeerd met de slechtste energie-efficiëntie” . "Het stimuleren van woningrenovatie en andere gebouwen ondersteunt het economisch herstel en creëert nieuwe werkgelegenheid.

Hervormingen gericht op energie-efficiëntie zorgen voor een lagere elektriciteitsrekening en uiteindelijk loont de investering", aldus Frans Timmermans. Volgens het OCU zouden woningen met energielabel E 1.000 euro per jaar meer moeten betalen voor airconditioning. De kosten voor het isoleren van een appartementsput van 90 m2 bedragen ongeveer 11.500 euro, wat met 40% kan worden verminderd door gebruik te maken van de subsidies. Hoe interpreteer je het energielabel van een woning die wordt verkocht of verhuurd?

We leggen op een eenvoudige manier uit hoe iemand die op zoek is naar een woning de waardering die via advertenties wordt aangegeven, moet interpreteren:

- Houd er rekening mee dat de mogelijke kwalificaties A, B, C, D, E, F en G kunnen zijn.

- Er moet rekening mee worden gehouden dat de gemiddelde kwalificatie zich tussen de letters D-E bevindt, dus deze letters zouden de "goedgekeurd" markeren in termen van energie-efficiëntie

- Dat A, B en C duiden op minder energieverbruik, F en G juist op hoger verbruik

- Houd er rekening mee dat elk contract dat sinds 1 juni 2013 wordt uitgegeven, zijn efficiëntiecertificaat moet hebben, maar het kan nooit kwaad om informatie van de eigenaar te vragen over de maandelijkse energiekosten, sommige eigendommen (vooral in het geval van verhuur) hebben een aantrekkelijke prijs in het aanbod komt dat later niet zo veel voor als het verhoogd wordt in de periodieke rekeningen van elektriciteit, gas etc.

Estoy de acuerdo
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información aquí.